Dagboek van Wim uit ijskoud Litouwen

12 maart 2021

Wim Brauns woont al jaren in Litouwen en helpt daar de armste mensen. De temperaturen schommelen daar al lange tijd tussen -10 en -25 graden. Een groot probleem voor veel ouderen die compleet afgesloten leven. Dankzij Wim Brauns kunnen zij rekenen op voedselpakketten, hout en medicijnen. MAX Maakt Mogelijk steunt het vrijwilligerswerk van Wim. 

Dagboek Wim 7 maart 2021

Wim: ”Ik dacht dat de winter in Litouwen voorbij zal zijn. Maar dat is helaas niet waar. Vandaag is er weer veel sneeuw gevallen, en er komt aankomende week weer van alles aan. Het is een heftige tijd geweest kan ik wel zeggen, vergeleken met eerdere jaren. Ik ben blij dat we bij tijd brandhout hebben bezorgd, zodat daar geen problemen konden ontstaan. Uiteraard ik heb het hout wel aangevuld, maar dat ging prima. Wel heb ik veel paden sneeuw-vrij gemaakt, maar dat was goed voor de conditie.

Maar wat is de zorg hier slecht op het platteland voor de ouderen. Ze kunnen gewoon geen kant op, en veel zijn ook ziek.  Er zijn situaties die het voor mij ook niet makkelijk maken. Vooral dat ik veel alleen onderweg bent, zonder mijn maatje Valdy (die in de fabriek werkt) en ook afstand moet houden.  Maar dinsdag as wordt ook hij gevaccineerd. Ik heb hem al gekregen.

Die kachels is een behoorlijk probleem. Goed dat we in oktober veel gaten dicht gemaakt hebben. Het is ook niet te doen om die te gaan verwisselen. Dat zal betekenen daken afbreken (slopen) pijpen afbreken en alles vernieuwen. De specialist vertelde ook dat het anders onmogelijk was, en een hele hoge kostenpost zal zijn. Wel gaan we in mei de schoorstenen schoonmaken en waar nodig nog repareren. En wat zijn de mensen blij met de tv en het licht dat we hebben aangesloten, dat kan je niet voorstellen!  Het is ook wat; als je jaren in het donker, zonder licht heb gezeten.

Wat ook heel fijn is, is als ik één keer per maand met een pizza aankom. Dan ga ik ’s morgens langs, zodat ik rond 17 uur voorbijkom. Iedereen zit al maanden binnen. En dan te weten dat voor sommige de dichtsbijzijnde winkel op 4 km is.

Deze weken hoop ik dat het ergste voorbij is, zodat de mensen ook weer buiten kunnen zijn.  In die dorpen is niet veel aan de hand doordat ieder binnen zit maar je moet toch voorzichtig zijn. Uiteraard mis ik ook mijn kinderen en kleinkinderen, en ik hoop met de Pasen even naar Nederland te kunnen. Ik ben toch blij dat ik de ouderen en de families die het moeilijk hebben, dankzij MAX Maakt Mogelijk kan helpen om de zware winter door te komen. En dat geeft mij ook veel voldoening, vooral in deze moeilijke tijden.

Heel veel Groeten uit een besneeuwd Litouwen! En goede gezondheid voor ieder!!”

Wim brengt boodschappen rond en maakt de paden sneeuwvrij

Alle berichten