De vliegende opticiens uit Nederland

16 juli 2019

In alle vroegte vertrok in mei jl. een team opticiens en optometristen naar Moldavië om bij de allerarmsten oogmetingen te doen en waar mogelijk hun zicht te verbeteren met een bril. Voor gepensioneerd opticien Leo Leenders en zijn vrouw Erna uit Sint-Oedenrode is dit de 19e missie, maar voorlopig nog lang niet de laatste. ‘’Want zien geeft kleur aan ieders leven.” Heel veel mensen hebben oogproblemen, maar de medische zorg is zo slecht in Moldavië dat amper iemand geholpen wordt. Daarom slaan MAX Maakt Mogelijk en Stichting Zienderogen – waartoe Leo en Erna Leenders behoren – de handen ineen, om de armste mensen weer hun zicht terug te geven.

Het team van Zienderogen dat naar Moldavië afreist bestaat uit vrijwilligers die elkaar niet kennen. Leo: ‘’Ondanks dat we pas kort van tevoren kennis hebben gemaakt met elkaar, functioneren we als team alsof we al jaren met elkaar samenwerken.’’ Meteen vanaf de eerste dag in Moldavie wordt er hard gewerkt. De lange rijen wachtenden vereist een efficiënte werkverdeling. Leo: ‘’We werken zorgvuldig, maar snel. Anders kunnen we niet iedereen helpen. Maar de mensen zijn zo dankbaar.”

Hard werken

De ‘vliegende opticiens’ meten gemiddeld 145 mensen per dag. Ongeveer 90 daarvan maken ze direct blij met een kant en klare bril. Voor 35 mensen wordt een recept gemaakt en de bril gekozen. Dat pakketje nemen de opticiens mee naar Nederland om daar de glazen door andere vrijwillige opticiens te laten slijpen. Daarna gaat de bril terug naar Moldavië. De mensen die niet geholpen zijn met een bril, komen op een lijst om gezien te worden door een oogarts, meestal vanwege cataract, oftewel staar.
Erna begeleidt de mensen, met hulp van tolk, en helpt een passend montuur te kiezen. ‘’De meeste mensen kijken niet eens in de spiegel als ze een montuur kiezen, ze zijn allang blij dat ze iets krijgen.’’ De monturen die Zienderogen meeneemt en mag aanbieden zijn gedoneerd door groothandels en winkels, het gaat om nieuwe monturen die overblijven of niet de juiste kleur hebben.

Ogen uit kijken

Het team van Zienderogen kijkt tussen de bedrijven door ook haar ogen uit. ‘’De mensen, hoe ze gekleed zijn, de dankbaarheid. Het is een andere wereld. In elk geval eentje uit vervlogen tijden. De dames dragen veelal kleurrijke sjaaltjes om het hoofd, en wonderlijke kledingcombinaties. Heren dragen soms pakken, waarvan de colbertjes over hun heen gegooid lijken: te groot! Maar toch; respect dat ze extra aandacht besteden aan hun uiterlijk; voor hen zijn we per slot van rekening ‘The flying Opticians’.’’ ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning en natuurlijk wordt dan een bezoek aan een optiekzaak in hoofdstad Chisinau niet overgeslagen!

Strijd tegen blindheid

Jan Slagter: ‘’Het is geweldig dat we dankzij de vrijwillige inzet van de opticiens van Zienderogen meer dan 1200 mensen hebben kunnen helpen. Maar sommige ouderen kniet helpen, omdat ze bijvoorbeeld cataract (staar) hebben. Gelukkig kunnen wij die mensen op onze wachtlijst plaatsen, die zo in aanmerking te komen voor een staaroperatie.’’
In veel gevallen blijken de verwaarloosde oogaandoeningen waar de ouderen mee rondlopen, om cataract, oftewel staar te gaan. Het is een vertroebeling van de lens, waardoor er geen licht meer het oog binnen komt. Een aandoening die redelijk eenvoudig te verhelpen is middels een operatie. Maar daar hebben de ouderen in Moldavie het geld niet voor en daarom leidt de cataract bij velen tot blindheid.

In Nederland is dat een redelijk eenvoudige ingreep, in Moldavië bijna een onmogelijke missie. Er zijn nauwelijks oogartsen, omdat de omstandigheden en financiële beloningen in Moldavië zo minimaal zijn, dat het voor geen enkele oogarts rendabel is om daar te werken. In Roman Lesco heeft MAX Maakt Mogelijk een zeer gemotiveerd en capabel oogarts gevonden die dit wél kan doen. Daarom konden vorig jaar 398 operaties uitgevoerd worden. Maar de ouderen die geopereerd moeten worden aan staar, krijgen dat niet vergoed. In Moldavië is dit niet geregeld zoals in Nederland. Daarom heeft MAX Maakt Mogelijk hulp nodig om deze operaties te financieren. Een operatie kost 270 euro.

Doneer aan project: Moldavië: Oogproject

Alle berichten