De wens van Bert

20 mei 2021

MAX Maakt Mogelijk helpt ouderen en vervult wensen. Deze week ging de wens van Bert in vervulling; vogels fotograferen in de natuur.

Jarenlang stond Bert de Vette (70) voor de klas op een groene school. Hier vertelde hij de leerlingen honderduit over de natuur. Alleen twee jaar geleden is de ziekte van Parkinson geconstateerd. Een vrij agressieve vorm, waardoor zijn gezondheid snel achteruit is gegaan en hij 24/7 zorg nodig heeft. Zorgeloos de natuur in, dat lukt niet meer.

“Het was een strenge meester hoor, maar als je eenmaal zijn vertrouwen gewonnen had, dan was hij ook in voor een lolletje. De leerlingen hadden altijd veel respect voor hem”,  vertelt zijn vrouw Annigje (81) met veel trots.

“Al 30 jaar is hij mijn maatje. Hij was de gids tijdens een excursie in de natuur. We raakten aan de praat en een paar weken later vroeg Bert of hij een keer voor mij mocht koken. Een man die voor mij kookt. Ik vond dat zo’n uniek voorstel, dus ik zei volmondig ‘Ja’. Daarna is hij nooit meer weggegaan.”

Meer dan een hobby

Jany is vrijwilligster in het verzorgingshuis waar Bert sinds een jaar woont en besloot MAX Maakt Mogelijk te schrijven. ,,Ondanks zijn ziekte, zorgt hij altijd voor gezelligheid en humor. Hij heeft het daarnaast vaak over zijn hobby die hij zo mist; natuurfotografie.

En het is niet zomaar een hobby. Hij heeft een behoorlijke uitrusting aan camera’s en lenzen. Mijn wens is dan ook om hem nog eens van dit alles te laten genieten.”

Uniek natuurgebied de Nieuwe Biesbosch

Zus Ineke en zwager Johan komen wekelijks bij Bert op bezoek en gaan vandaag ook mee, samen met Annigje en Jany.
Bert is zichtbaar geëmotioneerd als hij hoort wat de verrassing is.
“Nu hij rolstoel gebonden is, is het vervoer het grootste probleem”, zegt Johan.
Daarom komt MAX Maakt Mogelijk in actie en hebben wij een rolstoelbus geregeld.

Vogelaar Jako, beter bekend als ‘De Visdief’, staat ons met verrekijkers en een vogelgids onder zijn arm op te wachten in De Nieuwe Biesbosch. Een prachtig nieuw stukje natuur, waar een paar jaar geleden nog landerijen lagen. “Er zitten hier zoveel unieke vogelsoorten, dus we gaan veel zien”,  zegt Jako.
We hoeven ons alleen maar om te draaien of Bert zit al met zijn camera in de aanslag om de eerste vogel vast te leggen. En niet zomaar één: ,,een gracieuze Lepelaar! Eén van mijn lieveling vogels”, zegt Bert. Ruim dertig andere soorten volgen, waaronder de Steltkluut, Bosruiter en de geoorde fuut. Bert geniet zichtbaar.

Door zijn ziekte is Bert steeds meer afhankelijk van anderen: “Maar door de lieve mensen om mij heen en door dagen zoals deze kan ik een ding nog wel…genieten!”

 

Alle berichten