Een liefdevol weerzien van twee zussen

3 september 2021

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen-en buitenland én vervult bijzondere wensen. Deze week zien de zussen Jane en Jolie elkaar weer, nu zij beide gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

Iedere avond op een vast tijdstip bellen de zussen Jane (87) en Jolie (89) met elkaar. Om de dag door te nemen en elkaar een goede nacht te wensen. Vanwege corona hebben zij elkaar al ruim acht maanden niet meer gezien. Daarom benadert Jane vorig jaar de redactie van MAX Maakt Mogelijk om haar zus op een bijzondere manier te verrassen.
Op een groot zeilschip in de haven van Rotterdam kunnen de zussen elkaar eindelijk weer in de armen sluiten.
Omdat ze ver uit elkaar wonen en niet beschikken over eigen vervoer, krijgen ze van Jan Slagter een extra cadeau, “Ik kan merken hoe sterk de band tussen jullie is. Daarom bieden wij jullie aan, dat jullie eens per maand, door ons vervoerd worden, zodat jullie elkaar kunnen blijven ontmoeten”.

Helaas wordt zus Jolie getroffen door het coronavirus en worden de zussen wederom maanden van elkaar gescheiden.

Een nieuw begin

Jane en Jolie worden geboren in het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de oorlog zitten ze gevangen in verschillende Bersiap-kampen. “Jolie zorgde voor ons, mijn moeder stond er namelijk alleen voor. Jolie nam een baantje aan in de keuken van het kamp en smokkelde eten voor ons mee”.
In 1951 komen Jane en Jolie met hun ouders en jongere zusje aan in de haven van Rotterdam.

“Nederland was in wederopbouw. Die zaten echt niet op ons te wachten”, zegt Jane over de eerste periode in Nederland.

Als Jolie corona krijgt, voelt Jane zich uiteraard machteloos, “Wat kun je doen? Ik dacht alleen maar: ‘Als je het maar redt’. Mijn zus is altijd sterk geweest, zo iemand waar je tegen opkijkt en kracht uit haalt”.
Jane wil haar zus toch graag zien, want ze vreest voor haar leven.
MAX Maakt Mogelijk zorgt daarom voor het vervoer voor Jane.
“Ik werd door de buurvrouw opgevangen en via het raam kon ik Jolie zien. Ik moest natuurlijk ook aan mijn eigen gezondheid denken”.
Gelukkig krabbelt Jolie langzaam weer op. Het geheim van Jolie? “Rode pepers. Door de ziekte kon ze maandenlang niets proeven of ruiken. En had ze ook geen zin meer in eten. Maar ze had wel trek in rode pepers en die deed ze overal doorheen. Daarna ging het aanzienlijk beter. Natuurlijk is dit niet bewezen, maar voor haar hielp het, hup wat peper erin, mooi toch?”.

Together again
Inmiddels zijn de zussen beiden gevaccineerd en durven ze elkaar weer op te zoeken.
Jane belt ons daarom met de vraag of wij het vervoer voor hun op gang kunnen zetten. “En het was niet zomaar een bezoekje, ik was jarig. ’s Morgens speelde ik op mijn tablet wat muziek, toen ik ineens het nummer Together Again van Ray Charles hoorde. Wat een toepasselijk nummer. Dat we elkaar in de armen mochten sluiten op mijn verjaardag is een cadeau om niet meer te vergeten”.

Alle berichten