Goed nieuws uit Liberia

27 januari 2023

De Nederlandse Anneke uit Papendrecht woont al jaren met haar man Mambu in zijn geboorteland Liberia. Samen zetten zij zich al 15 jaar in voor de arme bevolking, onder wie 200 ouderen. Dankzij donaties aan MAX Maakt Mogelijk kan het echtpaar extra waterpompen plaatsen en voedselemmers uitdelen.

Liberia is één van de armste landen in de wereld waar ruim vijf miljoen mensen wonen. Niets is vanzelfsprekend voor de ouderen in het land. Een pensioen of speciale ouderenzorg is er al helemaal niet. Ouderen op zichzelf en hulp van anderen aangewezen.

En daarom hebben Anneke en Mambu de voedselemmer bedacht. Deze emmer is gevuld met levensmiddelen als koffie, thee, rijst, bonen, sardines en hygiëne items. De waarde ervan is 25 euro. De afsluitbare emmer beschermt het eten tegen ratten en muizen en later kan deze gebruikt worden om drinkwater in te vervoeren en bewaren. Dankzij donaties aan MAX Maakt Mogelijk kunnen Anneke en Mambu 400 emmers uitdelen. Deze worden dankbaar in ontvangst genomen.

15 extra waterpompen

Omdat schoon drinkwater in Liberia ook niet vanzelfsprekend is, hebben Mambu en Anneke een fabriekje opgezet waar touw-waterpompen worden gemaakt. Deze worden in verschillende dorpen geplaatst, zodat iedereen daar schoon drinkwater kan halen. De speciale constructie van de touwpomp is duurzaam en milieuvriendelijk en kost inclusief waterput graven €5.000 euro. Na de uitzending over Anneke en Mambu in Liberia kunnen 15 extra waterpompen gemaakt worden.  Anneke: ‘’Het heeft ons diep geraakt dat de kijkers zo gul hebben gegeven voor de ouderen in Liberia. Een waterpomp met schoon drinkwater is een basisbehoefte en maakt heel veel mensen blij. Ontzettend veel dank!’’

Anneke en Mambu

Ouderen met hun emmer vol levensmiddelen

Alle berichten