Hoe veilig is uw woning?

7 september 2020

Ze is de dochter van een Amsterdamse brandweerman en hoewel haar vader weinig spreekt over zijn werk, ziet Mickey Abrahamsz (84), als kind wat het met hem doet als er een brand in het nieuws is. De verwoestende flatbrand in Londen in 2017 zet haar aan het denken. Wat zijn de gevaren in haar eigen flat?

In haar flat Hoek van Holland wonen veel ouderen.  “Nu we langer thuis blijven wonen, neemt de kans op vergeetachtigheid op den duur toe. Wat als iemand een pannetje te lang op het vuur laat staan?“ vraagt Mickey zich af. Het liefst ziet ze dat haar medebewoners net als zij,  van gas overstappen op elektrisch koken.  Ze uit haar zorgen bij de woningbouwvereniging, schrijft   burgemeester Aboutaleb een brief en ook mailt ze MAX Maakt Mogelijk.

Belevingswoning

Brandweervrouw Sheila Huizer van Veilig Leven van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond herkent de zorg van Mickey Abrahamsz  en nodigt haar uit in de speciale belevingswoning. Het zogeheten ‘Het BRAND KOMT BIJ JE THUIS HUIS’ laat je ervaren hoe je brand kunt voorkomen en hoe je je huis brandveilig kunt maken. Want, 70 % van de branden komt nog altijd door menselijke fouten.

“Statistisch gezien is er niet meer brand bij ouderen,” vertelt Sheila, “maar de gevolgen zijn wel groter; mensen zijn minder mobiel en raken in paniek, waardoor er meer gewonden en doden vallen.”
Sheila vertelt dat mensen vaak verkeerd handelen bij brand. Mensen zijn vooral bang voor de vlammen, maar rookontwikkeling is  het gevaarlijkst. Daardoor kun je al binnen een paar minuten stikken. Daarom is het hebben van één of meerdere rookmelders zo belangrijk.

Tips

Maar er is veel te doen om een brand te voorkomen. Sheila laat Mickey zien hoe, door bijvoorbeeld het monteren van een kookbeveiliging, het fornuis automatisch kan worden uitgeschakeld als door rookontwikkeling de rookmelder af gaat. Veel mensen denken dat koken op gas gevaarlijker is, maar als je een pan te lang op een elektrische of keramische plaat laat staan is dat net zo riskant. Dat is voor Mickey ook een eye-opener.

Een andere tip van Sheila is om de huissleutel op een vaste plek te hangen, herkenbaar en vlak bij de deur, als je de deur ‘s nachts op slot doet. “ Zo kun je snel je huis uit.

Sheila belooft een bijeenkomst te  organiseren voor de medebewoners uit Mickey’s flat om ook hen te voorzien van handige tips in brandveiligheid en zo komt de wens van Mickey voor een veilige leefomgeving weer iets dichterbij.

Wilt u meer weten over het belevingshuis, kijk dan op de website van rijnmondveilig of informeer bij de brandweer in uw regio.  

Dit artikel is geschreven door Mieke Schouten en was te lezen in MAX Magazine van 1 september. 

Alle berichten