Hout is goud in Litouwen

9 mei 2019 litouwen

In Litouwen woont de Nederlander Wim Brauns (75) die daar dankzij MAX Maakt Mogelijk, hulp kan geven aan de armste ouderen. Vooral tijdens de winter is Wim zijn hulp keihard nodig en hakt hij hout, brengt hij voedselpakketten en medicijnen rond en zorgt Wim dat tientallen ouderen op het platteland zich ook tijdens de ijskoude dagen een beetje mens voelen.

Het is een gewone vrijdagochtend in maart als Jan Slagter met de cameraploeg Wim bezoekt tijdens zijn vaste ochtendritje. Wim is dan bezig met hout hakken voor Janas, een oude bekende die dankzij hulp van donateurs nu een wind-en waterdicht huisje heeft én voor het eerst in zijn leven in een echt bed slaapt.

Ritje langs de ouderen                                                                                                                               

Wim neemt Jan mee in zijn busje. Wim ‘’We gaan incontinentieluiers en medicijnen ophalen bij de apotheek voor Riema. Een oudere vrouw die al 12 jaar op bed ligt. Een vreselijke situatie. Dan rijden we even met wat hout naar mevrouw Juze (81) die altijd emotioneel is als ik haar opzoek. Ze voelt zich heel erg alleen. En dan door naar Kazimier. Een dove man die slecht woont en een rampzalige kachel heeft. Ik moet gaan bedenken hoe we die kunnen vervangen.’’

Wielercoach wordt weldoener                                                                                                             

26 jaar geleden komt Wim als coach van de Nationale Litouwese wielerploeg in het Baltische land terecht. Sindsdien is hij gebleven en runt hij met zijn vrouw camping De Harmonie in Rudiskis. Een plek die door veel Nederlanders graag wordt bezocht.

Litouwen is twee keer groter dan Nederland, maar er wonen slechts 3,5 miljoen mensen. De eenzaamheid onder ouderen wordt daarom extra vergroot door de grote afstanden. De meeste ouderen hebben hun leven lang op een boerderij (kolchoz) gewerkt en nauwelijks pensioen opgebouwd. Wim wil zijn ogen niet sluiten voor de grote eenzaamheid en armoede onder zijn landgenoten en doet wat hij kan. Dankzij steun van donateurs van MAX Maakt Mogelijk.

Asbestproblemen

De grootste problemen waar Wim tegenaan loopt bij de hulpverlening zijn de huisjes met asbest. Dikwijls moet Wim daarom met een mondkapje naar binnen. Maar een dak vervangen waar asbest in zit, gaat niet zomaar. Ondanks deze moeilijkheden gaat Wim door en stopt niet tot hij een oplossing vindt. ‘’Die oudjes hebben niemand. Zelfs als ze in het ziekenhuis terecht komen, hebben ze niet dagelijks personeel dat voor ze zorgt! Op mij kunnen ze daarom wel altijd rekenen.’’

Alle berichten