Je bent 78 jaar oud, je benen zijn afgezet door bevriezing en na een paar dagen ziekenhuisopname word je op straat gezet. Dat is het lot van Vladimir en de armste ouderen in Roemenië. Gelukkig is daar Viorel Pasca. In 2011 komt MAX Maakt Mogelijk voor het eerst in contact met Viorel die tientallen dakloze en zieke ouderen provisorisch op zijn privéterrein huisvest. Nu, een aantal jaar later, kan hij mede dankzij de financiële steun MAX Maakt Mogelijk, inmiddels 220 ouderen onderdak, een bed én en verzorging bieden. Viorel is met zijn opvang volledig afhankelijk van donaties en kan iedere euro gebruiken om zijn 220 ouderen te verzorgen.

Aanleiding

Viorel Pasca vangt sinds 2006 de armste mensen van Roemenië op. Het aantal plekken voor bedden op zijn eigen terrein is met 45 vol. MAX Maakt Mogelijk koopt daarom drie gebouwen aan, waaronder twee in het naastgelegen dorp Tinca. In totaal kunnen 180 ouderen gehuisvest en verzorgd worden.

Ouderenproblematiek Roemenië

Roemenië behoort sinds 2007 bij de Europese Unie. Dit zou moeten betekenen dat de zorg voor zieke ouderen sindsdien beter is geregeld. Maar niets is minder waar
Ouderen met kleine pensioenen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, kunnen vaak geen beroep doen op de hulp van hun kinderen of overige familieleden. Soms wonen de kinderen ver weg, werken in het buitenland of het lot van hun ouders laat ze onverschillig. Zorg voor elkaar, zoals bijvoorbeeld mantelzorg, bestaat er nog nauwelijks. Veel Roemenen leven nog in de postcommunistische mentaliteit: ieder voor zich en de staat voor ons allen. In veel bejaardenhuizen van de overheid willen de Roemeense ouderen over het algemeen niet dood gevonden worden. De tehuizen zijn verpauperd, de zorg is er minimaal en gekwalificeerd personeel ontbreekt. Voor veel Roemenen betekent oud worden afglijden in vergetelheid en stille armoede.
Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Daarom blijft Viorel Pascal zich met minimale middelen inzetten voor ouderen die zijn hulp het hardst nodig hebben.
MAX Maakt Mogelijk blijft hem daarbij steunen omdat hij deze thuisloze ouderen een menswaardige oude dag biedt zodat ze niet op straat hoeven te sterven.

Dumbrava is een dorp op 35 kilometer van de grensstad Oradea. Oradea, in het westen van Roemenië, ligt op 12 km van de grens met Hongarije en telde in 2002 ruim 206.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier Snelle Cris (Roemeens: Crişul Repede) en is de hoofdstad van het district Bihor. Het is een belangrijk economisch, sociaal en cultureel centrum met industrie (machinebouw, chemie), een jonge universiteit en toerisme (op korte afstand liggen de geneeskrachtige bronnen van Băile Felix).

Status project

Mei 2019: vanuit heel Roemenië worden nog steeds arme en zieke ouderen bij Viorel gebracht. Hij zorgt inmiddels voor 375 ouderen die verspreid over 16 gebouwtjes wonen. Regelmatig wordt eten gedoneerd door bedrijven die iets over hebben of door weldoeners in de buurt. Voor de verdere dagelijkse verzorging van deze ouderen is Viorel volledig afhankelijk van donaties. MAX Maakt Mogelijk blijft het werk van Viorel steunen.

Alle projecten