Ouderen in Gjakova en Bajram Curri kunnen niet rondkomen met hun pensioen van 45 euro. Hout en kolen zijn duur. De huisjes verrot en eten hebben ze soms dagenlang niet. De ouderen wonen afgelegen en daardoor zeer eenzaam.

MAX Maakt Mogelijk biedt in samenwerking met stichting De Brug hulp op maat aan 50 arme ouderen in Gjakova en Bajram Curri (Noord-Albanië).
Er is een kleine gaarkeuken gerealiseerd, zodat de ouderen in regelmatig een (warme) maaltijd krijgen. De ouderen die daar twee keer per week komen eten zijn niet alleen blij met de maaltijden maar ook met het gezelschap aan elkaar. Degenen die niet naar de gaarkeuken kunnen komen, ontvangen hun warme maaltijd thuis. Ook zijn de huisjes van ouderen vervangen en opgeknapt.

Ouderenproblematiek Albanie en Kosovo

Kosovo is het jongste land van Europa waar meer dan de helft van de bevolking werkloos is en waar ouderen de onzichtbare minderheid zijn. MAX Maakt Mogelijk is te hulp geschoten omdat de verwoestende burgeroorlog ook onder de kwetsbare, hulpbehoevende ouderen in Kosovo diepe sporen heeft achtergelaten. Vooral het stadje Gjakova is hard door de gevolgen van het oorlogsgeweld getroffen. De ouderen zijn ernstig getraumatiseerd, hun kinderen zijn vermoord en de armoede is groot. En door het verlies van hun kinderen verloren de ouderen ook hun garantie op een menswaardige oude dag. Met een schamel pensioen van 45 euro kunnen ouderen in Kosovo niet eens een maand lang eten. Maar het levensonderhoud is relatief duur, soms zelfs duurder dan in Nederland. Bijvoorbeeld: een doktersbezoek kost €10, diesel is even duur. Elektra is duurder dan bij ons, veel mensen worden afgesloten, door torenhoge schulden. De meeste mensen gebruiken hout om op te koken of zichzelf mee te verwarmen. Voldoende hout voor een jaar stoken kost ruim €300 per jaar.

Status project

 

Alle projecten