Curaçao is een geliefde vakantiebestemming vanwege het lekkere weer en de mooie stranden. Maar het eiland heeft ook een andere kant. Een derde van de inwoners op Curaçao leeft voor de coronacrisis al onder de armoedegrens. Ouderen wonen in krotten en hebben soms dagenlang geen eten. Ook kunnen veel van hen geen medicijnen meer betalen. Lockdowns zorgden voor inkomensverlies, grote voedseltekorten en nóg meer aanmeldingen bij de voedselbank op het eiland.
Voedselbanken Curaçao
In tegenstelling tot de voedselbanken in Nederland die veel producten gratis ontvangen, moet de voedselbank op Curaçao zelf alle levensmiddelen inkopen. Maar door gebrek aan inkomsten kan de voedselbank nog maar amper in die behoefte voorzien. Door de crisis in Oekraïne zijn de prijzen van levensmiddelen enorm gestegen, waardoor de prijzen van de voedselpakketten ook hoger worden. Tot februari 2022 kost een pakket 39 euro, inmiddels is dat 45 euro!
Een voedselpakket voor iedereen die het nodig heeft
Op dit moment kan de voedselbank nog maar 1000 pakketten per maand uitdelen en krijgen 3000 mensen, – waarvan 40 procent ouderen – de boodschap dat er geen pakket meer voor ze is. MAX Maakt Mogelijk wil de voedselbank op Curaçao steunen zodat ook deze mensen een voedselpakket kunnen ontvangen.
Slechte huisjes
Ook de huisjes waarin sommige ouderen wonen, zijn vervallen en niet bestand tegen het regenseizoen die begint in september en tot en met december kan aanhouden. Vooral ouderen hebben de kracht en de middelen niet om de huisjes te laten opknappen. Bij sommige huisjes regent het binnen net zo hard als buiten, wat de gezondheid van deze kwetsbare groep niet ten goede komt.
De ouderen ontvangen AOV (Algemene Ouderdomsverzekering) en een basis ziektekostenverzekering. Maar de kosten voor levensonderhoud zijn te hoog geworden. Na de betaling van de premies en andere vaste lasten, blijft er amper geld over om van te leven, laat staan om reparaties aan hun huisjes uit te laten voeren.
Verbluffend resultaat!
Dankzij de hulp van donateurs is de situatie voor enkele ouderen blijvend veranderd. De huisjes zijn opgeknapt en er is elektriciteit aanwezig. Ook zijn er meubels geregeld en is maaltijdhulp in gang gezet. In de aflevering van 22 oktober jl. waren de verbluffende resultaten te zien.
Het project op Curaçao is afgerond, maar uw hulp voor duizenden andere kansarme ouderen is nog steeds nodig!