Wim Brauns woont 29 jaar in Litouwen en heeft zich in de loop der jaren onmisbaar gemaakt voor de armste ouderen in de omgeving. Vooral ‘s winters komen ze in de problemen, als ze sneeuw moeten smelten om aan drinkwater te komen en geen geld hebben voor hout of kolen. Wim doet wat hij kan, maar heeft hulp nodig om ook deze winter zoveel mogelijk ouderen te voorzien van brandhout, voedselpakketten en huisjes opknappen.

Wim Brauns: “Ik investeer in jongeren en help ouderen. Ze hebben niemand. Het communisme heeft de mensen hier verlamd. Ze helpen elkaar niet. Dat zit er gewoon niet in, daarom doe ik het”. Wim Brauns (75) ging in 1992 als wielercoach aan de slag met de Nationale Litouwse wielerploeg. Hij stopte met coachen en begon samen met zijn Litouwse vrouw Irena een camping in Trakai, op een halfuur rijden van hoofdstad Vilnius. Wim is een grote spil in het dorp en ondersteunt de armste ouderen waar hij kan. Maar ook de jeugd kan op hem rekenen.

Omdat Wim nog altijd veel en ver fietst, komt hij op de meest afgelegen plekjes. Vaak ontdekt hij dan gezinnen of ouderen die in een tochtig krot wonen en nauwelijks geld hebben om rond te komen. Wim helpt waar hij kan, maar heeft niet genoeg middelen om 40 ouderen te helpen hun huis te renoveren, voedselpakketten te kopen en medische zorg te betalen.

Ouderenproblematiek Litouwen

De Republiek Litouwen behoort samen met Estland en Letland tot de Baltische staten. Het land werd in 1990 onafhankelijk van de Sovjet-Unie, waarvan het sinds 1940 deel uitmaakte. In de steden wordt heel hard gewerkt aan infrastructuur en ontwikkeling. Maar op nog geen 5 kilometer buiten een stad is de armoede zichtbaar. Litouwen is 2 keer zo groot als Nederland en heeft ‘slechts’ 3,5 miljoen inwoners. De extreme eenzaamheid onder ouderen houdt daar direct verband mee. Daarnaast zijn de problemen op het platteland ontstaan nadat de kolchozen (staatsboerderijen) na de uittreding uit de voormalige Sovjet-Unie in 1990, geen afzet meer hadden. De Russen lieten deze leveranciers van graan en melk na de afscheiding links liggen. Het gevolg was dat bloeiende kolchozen die hele gezinnen onderhielden, hun inkomsten verloren. Op het platteland zijn nauwelijks primaire voorzieningen zoals verwarming, elektra, stromend water.

 

Alle projecten