Dankzij uw gulle giften kan MAX Maakt Mogelijk al jaren het verschil maken tussen leven en dood voor ouderen in Moldavië. Zo zijn er maaltijd projecten opgezet op verschillende plekken in het land. In de hoofdstad Chisinau is een gaarkeuken van waaruit aan zo’n 150 mensen dagelijks een maaltijd wordt verstrekt. In Vulcanesti is het tafeltje-dek-je project, in de plaats Borceag is het gezondheidscentrum waar maaltijden worden gebruikt en van waaruit thuiszorg met maaltijden service is opgezet. En in de plaats Capresti staat het verzorgingscentrum Casa MAX, waar ouderen permanent wonen, maar ook sinds 10 jaar een tafeltje-dek-je project draait voor ca 85 ouderen.

Het is voor honderden ouderen, de enige warme maaltijd op een dag, en die willen we hen niet afnemen. Maar al deze vaste kosten komen maandelijks terug. En daarom vragen wij om hulp. Want vaste kosten vragen om vaste donateurs. Eén warme maaltijd kost hier 1,50 (zegge: 1 euro vijftig). Wordt daarom vandaag nog donateur van MAX Maakt Mogelijk en bepaal zelf hoeveel maaltijden per maand u wilt sponsoren.

Gaarkeuken Chisinau

In de hoofdstad Chisinau zijn de woonlasten vaak hoger dan op het platteland. Ook kunnen mensen minder makkelijk zelf groente verbouwen. Desondanks moeten ze wel van hetzelfde miserabele pensioen van dertig tot zestig euro per maand rondkomen. In 2003 is vanuit de kerk Regina Pacis in Chisinau een gaarkeuken opgezet van waaruit maaltijden worden gegeven aan de armste ouderen. Omdat er geen financien meer beschikbaar waren, zag het ernaar uit dat de gaarkeuken zou moeten stoppen. MAX Maakt Mogelijk besloot om te helpen en sinds eind 2016 krijgen 150 mensen dagelijks een warme maaltijd.  Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen, leraren. Deze groep schaamt zich erg maar is ook afhankelijk van de gaarkeuken omdat ze met hun pensioen niet én de huur, én medische kosten en water/licht kunnen betalen.

Voor de meeste mensen geldt dat dit de enige maaltijd van de dag is! Daarom wil MAX Maakt Mogelijk de gaarkeuken financieel steunen. Met 7,50 euro per week kan de kantine vijf dagen lang een maaltijd aanbieden aan één persoon.

Tafeltje-dekje Vulcanesti

Nadejda Mocan (54) is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti. Veel ouderen hebben een te laag inkomen, een pensioen van een paar tientjes. Het merendeel van de 45 armste ouderen uit het dorp ontvangt zelfs helemaal geen pensioen.

Ze heeft zelf een hulpproject opgezet dat de ouderen helpt, maar door gebrek aan geld ontbreekt structuur. MAX Maakt Mogelijk heeft dankzij de donateurs het tafeltje-dekje project gerealiseerd. Hierdoor kan de sobere keuken van Nadejda uitgerust worden met meer pannen, apparatuur en een goede koelkast om sneller en voor meer mensen te koken.

Daarnaast is er nog steeds geld nodig om boodschappen voor de maaltijden in te kopen.

Thuiszorg Capresti

In Moldavië kost een week thuiszorg 6 euro. Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk daarom in 2008 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dek-je’ voor 40 ouderen in Capresti dat rondgebracht wordt met fietsen (gedoneerd vanuit Nederland). In de loop der jaren is dit aantal chronisch en zieke ouderen zelfs uitgebreid naar 85. De nood onder de ouderen bleek gaandeweg zo groot dat uitbreiding onvermijdbaar was. Maar dit ging wel ten koste van de duur van het project. Jan Slagter: ‘’Het is op zo’n moment kiezen tussen twee kwaden, maar uiteindelijk zijn deze ouderen mensen van de dag. Daarom hebben we ervoor gekozen om de groep uit te breiden om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ouderen te helpen.’’

Op jaarbasis kost het thuiszorg project in Capresti €26.520,- Hiervan kunnen 85 ouderen drie dagen per week een warme maaltijd gebruiken én krijgen ze lichamelijke verzorging en medicijnen. Om een maand lang één oudere te helpen is 24 euro nodig.

Gezondheidscentrum Borceag

In 2010 laat MAX Maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen zeventig ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dek-je-project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid.

De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen drie keer in de week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. Het centrum is voor de ouderen al zes jaar een belangrijke ontmoetingsplek om daarmee de sociale banden aan te halen en aan de eenzaamheid te ontsnappen.

Uw gift levert belastingvoordeel op!
Als u een periodieke gift wilt doen aan stichting MAX Maakt Mogelijk en deze voldoet aan een aantal voorwaarden, kan dit voordeel opleveren in de aangifte van uw inkomstenbelasting. U kunt daarmee geld terugkrijgen van de belastingdienst.

Omdat Stichting MAX Maakt Mogelijk een ANBI-Status heeft, zijn er 2 voorwaarden voor het ontvangen van het belastingvoordeel: er dient een schriftelijke overeenkomst voor minimaal 5 jaar te zijn tussen de donateur en MAX Maakt Mogelijk en er mag geen tegenprestatie tegenover de donatie staan.

Het formulier om deze overeenkomst vast te leggen, is door de belastingdienst opgesteld en te downloaden via de site van de belastingdienst. Ook kunt u via MAX Maakt Mogelijk een set documenten toegestuurd krijgen. Tussenkomst van een notaris is sinds 2014 niet meer nodig. Bel 035-6775488 of stuur een e-mail naar info@maxmaaktmogelijk.nl om de documenten of meer informatie aan te vragen.

Alle projecten