Op 4 juni jl. werden de bewoners in het Moldavische dorp Frumusica opgeschrikt door extreme regenval. De huisjes in het dorp verkeerden al in slechte staat, maar de regenval zorgde voor de genadeklap. 7 huisjes zijn onbewoonbaar verklaard en de ouderen weten niet waar ze naar toe moeten. Een opvang is er niet.

De kracht van water

Bij een toevallig bezoek van projectmedewerker Sabina aan Frumusica wordt haar duidelijk wat het water heeft aangericht en slaat zij alarm. Vanwege de grote hoeveelheid water stroomden de meren en rivieren over en liep het dorp onder water. Dieren, graanreserves en meubels werden door het water meegesleurd. Als gevolg daarvan hebben de mensen geen groenten meer in hun moestuinen, zijn voorraden met brandhout door en door nat en zijn de minimale bezittingen van de mensen verwoest en dieren overleden en verdwenen.

Ziek door de stress

Een aantal huisjes kan niet worden gerenoveerd, omdat ze van leem en klei zijn gemaakt. Bij de huisjes waar de muren nog overeind staan zit alles onder de schimmel en vocht. ‘’De mensen zijn allemaal erg gestresst en teleurgesteld omdat ze geen hulp van de lokale autoriteiten hebben ontvangen. Eén van hen, de 65-jarige Vladimir, ligt zelfs in het ziekenhuis door de stress.’’ aldus Sabina vanuit Moldavië. 

Ook Maria Stah (65) werd hard getroffen. De muren van haar lemen huisje zijn doorweekt en kunnen elk moment inzakken. Ze woont samen met haar drie kleinkinderen in het huisje omdat haar dochter in het buitenland woont. Aan Sabina vertelt ze dat de stroming erg sterk was en het water hoog stond. Ze moest snel haar kleinzoon van 2 jaar naar buiten en in veiligheid brengen, daarna kon ze haar andere kindjes ook uit huis halen. Gelukkig kreeg ze hulp van mensen uit de buurt. Maria en haar kleinkinderen slapen tijdelijk bij iemand in het dorp. Maria heeft een nieuw huisje nodig, meubels, hout voor de winter, kleding en meubeltjes.

 

 

Alle projecten