MAX Maakt Mogelijk brengt dankzij donateurs maandelijks een voedselpakket langs bij de ouderen in Rogojeni. Maar de huisjes, waar de ouderen door de coronamaatregelen nu meer tijd in doorbrengen dan ooit, hebben dringend renovaties nodig om de kou buiten te houden.

Het meest essentiële, namelijk eten, ontbrak bij alle 40 ouderen in het rotsachtige dorpje Rogojeni. Dankzij donateurs kon MAX Maakt Mogelijk iedere maand voedselpakketten van 25 euro uitdelen. De ouderen zijn er zeer gelukkig mee en hopen en bidden dat deze hulp niet meer stopt.

Er wonen in dit oude dorp nog maar 40 mensen, allemaal ouderen. Er staan daarom veel verlaten huisjes. Jonge mensen zijn naar de grote stad of het buitenland vertrokken, in de hoop op werk. De ouderen blijven alleen achter.

Het pensioen van soms maar 30 euro is niet toereikend om een maand lang eten van te kopen. Een doktersbezoek, hout en kolen in de winter of dagelijks een warme maaltijd is niet aan de orde. Vooral tijdens de winter is het moeilijk om aan eten te komen. De mensen kunnen hun huisje niet uit en zijn overgeleverd aan wat ze bewaard hebben in de zomer.

De coronacrisis maakt de voedselpakketten nog noodzakelijker. En de huisjes, waar de ouderen door de crisis nog meer op aangewezen zijn dan ooit, hebben dringend renovaties nodig om te voorkomen dat de kou binnendringt. Het maken van kapotte kacheltjes is soms al van levensbelang. De temperaturen in de winter kunnen wel tot min 20 graden dalen. En dan te bedenken dat het binnen net zo koud wordt als buiten. Ledematen kunnen hierdoor zomaar bevriezen!

MAX Maakt Mogelijk wil de 40 ouderen in Rogojeni blijven steunen met voedselpakketten en de meest noodzakelijke renoaties aan de huisjes uitvoeren.  Helpt u mee?

KLIK HIER om de uitzending terug te kijken. Vanaf tijdcode 10.15 kunt u het project bekijken.

 

Alle projecten