MAX Maakt Mogelijk biedt hulp aan joodse ouderen in Oekraïne. Joodse ouderen die de Holocaust hebben meegemaakt en er nog altijd niet voor uit durven komen dat ze Joods zijn. Bang voor anti-semitisme. Niet vanuit de overheid, maar het zit nog steeds diep ingebakken in de cultuur. Er bestaat een populair Oekraïens gedichtje dat zegt: "als er geen water komt uit de kraan, dan hebben de Joden het zeker opgedronken".

Het is niet de eerste keer dat MAX Maakt Mogelijk deze groep helpt. Jan Slagter bezocht in 2017 voor het eerst een aantal van deze mensen die nauwelijks toe durven te geven Joods te zijn. En dat was niet hun enige zorg.  De ouderen moeten rondkomen van een schamel pensioentje dat niet voldoende is voor hout in de winter, eten en medicijnen. Jan Slagter: ‘’Het went nooit, de verhalen, de armoede en vreselijke situaties waarin wij ouderen aantreffen. Zo was er een mevrouw van 82, die haar Oekraïense naam ‘Katia’ op haar arm had getatoeëerd om te voorkomen dat mensen zouden kunnen denken dat ze Joodse was en Lucia heette. Deze vrouw van 82 lag op de grond toen wij langs haar huisje kwamen, het was gelijk duidelijk dat zij ieder moment zou komt te overlijden. Ze lag er al een tijd en was er vreselijk aan toe. Zonder hulp en helemaal alleen op de houten vloer. Toch was ik blij dat we ervoor konden zorgen dat ze niet alleen zou hoeven te overlijden. Vanaf dat moment tot haar overlijden is er iemand bij haar gebleven.’’ Jan ontmoet ook Pavlina, zij woont nog altijd in het huis waar zij opgroeide. Met de gruwelijkheden die zich daar in de tuin afspeelden wordt ze iedere dag geconfronteerd. Haar grootouders en moeder werden uit huis gesleurd en moesten zich in de tuin in een rij opstellen. Daar werden zij dood geschoten. Pavlina kon zich daarna snel verstoppen in de kelder. Samen met nog 2 broertjes overleefde zij als enige van negen kinderen de oorlog. Pavlina: ‘’Als de wolken en regen neervallen, voelt dat voor mij nog altijd als tranen om alle Joden die zijn vermoord.’’

Jan Slagter: Aan de geschiedenis kunnen wij niets meer veranderen maar door de verhalen te blijven vertellen en hopelijk met uw hulp iets te veranderen aan de leefomstandigheden van ouderen in Oekraïne, kunnen wij ons steentje bijdragen.’’

Dankzij de donaties van vorig jaar kan MAX Maakt Mogelijk 52 ouderen rondom Kiev structureel helpen met voedselpakketten en hout en kolen tijdens de wintermaanden. Toch is de hulp niet voldoende. Er zijn in de regio rondom de stad Vinnitsa, nog zeker 50 ouderen die maandelijks een voedselpakket nodig hebben. Eén voedselpakket kost 10 euro.

Het leven in Oekraïne is niet gemakkelijk, zeker niet voor gepensioneerden. In 2016 is de energieprijs met maar liefst 100 procent gestegen. Een groot deel van de pensioentjes gaat naar huur, gas en elektriciteit. Wat overblijft, is omgerekend zo’n 20 euro per maand om eten en medicijnen van te kopen – absoluut onvoldoende om te kunnen overleven. MAX Maakt Mogelijk wil de ouderen in Oekraïne helpen met levensmiddelenpakketten en kolen of hout voor de wintermaanden.

Jan Slagter: ‘’De geschiedenis kunnen we niet veranderen. We kunnen er samen wel voor zorgen dat de joodse ouderen in Oekraïne, die de gruwelijkheden van de Holocaust hebben meegemaakt, een menswaardige oude dag hebben.

 

Alle projecten