MAX Maakt Mogelijk renoveert veel huisjes in Moldavie. Maar niet ieder huisje kan gerenoveerd worden. Sommige zijn in zo’n slechte staat dat ze snel instorten. Een speciale containerwoning is daarom de ideale oplossing. En de eerste is onlangs in gebruik genomen door Victor die niet meer in zijn huisje kon wonen.

Met één druk op de knop de verwarming aanzetten is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt niet voor de ouderen in Oost-Europa. Zij moeten ‘s nachts met een winterjas en meerdere lagen kleding aan in bed liggen om warm te blijven.

Ondanks de jarenlange hulp aan ouderen in Moldavie leven er nog steeds veel mensen in diepe armoede en krotten. Maar helpen, helpt! Dat bewijzen de ouderen die dankzij donateurs in een opgeknapt huisje wonen. Ze hebben geen zorgen meer over een ijskoud huis, bevriezing van ledematen in de nacht en een kachel die zoveel rook uitstoot dat het huisje zwart geblakerd is.

Voor de huisjes die niet meer op te knappen zijn, omdat ze op instorten staan, is een nieuwe oplossing bedacht; een containerwoning.

Geen geld om huisje ‘winterklaar’ te maken

Een jaar geleden deed MAX Maakt Mogelijk onder anderen een oproep om het huisje van Anastasia (56) en de drie kinderen te helpen opknappen. Anastasia is weduwe en kan de zorg voor haar dochter met syndroom van down nauwelijks betalen. Het bouwteam van MAX Maakt Mogelijk ging loop 2020 aan het werk en met een prima resultaat. Anastasia en de kinderen zijn enorm gelukkig in hun opgeknapte en warme huisje.

Anastasia in de oude situatie

  Anastasia bij de nieuwe kachel

 

IJskoude maanden 

Duizenden ouderen in Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Litouwen, Kosovo, Albanië en Bosnië zien elk jaar met angst en beven de wintermaanden tegemoet. De jaarlijkse winteractie van MAX Maakt Mogelijk heeft al tienduizenden ouderen in Oost-Europa geholpen de barre winterkou te overleven. Jan Slagter zet zich nu in om niet alleen de ergste nood te lenigen, maar ook structureel iets aan de problemen te doen.

Jan Slagter: “De gevolgen van kou op het lichaam zijn enorm groot. Al sinds wij tien jaar geleden startten met noodhulp tijdens strenge winters in Oost-Europa, is het aantal ouderen bij wie ledematen bevriezen door de kou, ieder jaar afgenomen. En onlangs vertelde een arts in het streekziekenhuis Floresti in Moldavië mij, dat er nauwelijks nog mensen worden binnengebracht met bevroren ledematen. Dat is een mooi resultaat. Maar het zou nooit zo ver mogen komen. Er zijn nog veel te veel ouderen die de nacht ijskoud doorkomen en in september al met angst leven voor de winter die komt. Daarom willen we naast het leveren van hout en kolen de huisjes van de ouderen renoveren. Maar dat kan niet zonder uw hulp.”

 

Kom in actie!

Dankzij de actie ‘Help ouderen in Oost-Europa’ van MAX Maakt Mogelijk kunnen wij levens redden. Help mee om de huisjes te renoveren en de kacheltjes te maken of nieuw te kopen. Of help mee door bij te dragen aan een containerwoning.

 

WAT KOST DE HULP:

€ 6,-       = 5 dagen per week een warme maaltijd van de gaarkeuken

€ 9,-       =  3x per week een warme maaltijd en thuiszorg via het tafeltje-dek-je project

€ 35,-     = een voedselpakket per maand

€ 595,-   = het opmetselen van een kachel

€ 1250,-  = een kleine renovatie van een huisje, met vervangen kachel, glas in kozijnen,  vloerisolatie.

€ 2750,-  = een grote renovatie van een huisje, zoals reparatie plafond en dak, kachel, isolatie, sanitaire voorzieningen.

€  7500,- = een nieuwe containerwoning, gemeubileerd

Alle projecten