In Nederland is de kou in huis voor veel mensen een groot probleem. Hoe verwarm je je huis, zonder hoge stookkosten te krijgen? Voor de ouderen in Moldavië zijn de problemen nog groter; doordat veel huisjes slecht onderhouden zijn en muren en daken vol gaten zitten. MAX Maakt Mogelijk wil de huisjes opknappen, helpt u mee?

In Moldavië wonen veel ouderen in buitengewone omstandigheden. Sommige ouderen wonen in een oude dierenstal, anderen op de grond of op een doorgezakte bank. MAX Maakt Mogelijk wil zoveel mogelijk huisjes opknappen, zodat de ouderen tijdens de winter veilig en warm blijven.

En helpen, helpt! Dat bewijzen de ouderen die dankzij donateurs in een opgeknapt huisje wonen. De ouderen in Moldavië hebben geen zorgen meer over een ijskoud huis, bevriezing van ledematen in de nacht en een kachel die zoveel rook uitstoot dat het huisje zwart geblakerd is.

Geen geld om huisje ‘winterklaar’ te maken

Een goed voorbeeld is het huisje van Vasili die slechts van 92 euro per maand moet rondkomen. Omdat Vasili gehandicapt is, gaat al zijn geld op aan voornamelijk medicijnen. De muren van zijn huisje waren zwaar beschadigd en zijn kachel was kapot. Geld om zijn huisje op te knappen had hij niet. Maar het bouwteam van MAX Maakt Mogelijk ging in het voorjaar 2022 aan het werk, met een prachtig resultaat. Deze winter hoeft Vasili het niet meer koud te hebben. Hij is enorm gelukkig in zijn opgeknapte en warme huisje.

   huisje ouderen in Moldavië huisje nieuwe tegels  situatie voor aanpassingen resultaat verbouwing meneer Vasili

IJskoude maanden voor de eenzame ouderen

Duizenden ouderen in Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Litouwen, Kosovo, Albanië en Bosnië zien elk jaar met angst en beven de wintermaanden tegemoet. De jaarlijkse winteractie van MAX Maakt Mogelijk heeft al tienduizenden ouderen in Oost-Europa geholpen de barre winterkou te overleven. Jan Slagter zet zich nu in om niet alleen de ergste nood te lenigen, maar ook structureel iets aan de problemen te doen.

Jan Slagter: “De gevolgen van kou op het lichaam zijn enorm groot. Al sinds wij tien jaar geleden startten met noodhulp tijdens strenge winters in Oost-Europa, is het aantal ouderen bij wie ledematen bevriezen door de kou, ieder jaar afgenomen. En onlangs vertelde een arts in het streekziekenhuis Floresti in Moldavië mij, dat er nauwelijks nog mensen worden binnengebracht met bevroren ledematen. Dat is een mooi resultaat. Maar het zou nooit zo ver mogen komen. Er zijn nog veel te veel ouderen die de nacht ijskoud doorkomen en in september al met angst leven voor de winter die komt. Daarom willen we naast het leveren van hout en kolen de huisjes van de ouderen renoveren. Maar dat kan niet zonder uw hulp.”

Kom in actie voor de ouderen in Moldavië!

Dankzij de actie ‘Help ouderen in Oost-Europa’ van MAX Maakt Mogelijk kunnen wij levens redden. Help mee om de huisjes te renoveren en de kacheltjes te maken of nieuw te kopen.

Wat kost hulp:

  • € 12,50 : 5 dagen per week een warme maaltijd van de gaarkeuken
  • € 9,00 : 3 dagen per week een warme maaltijd en thuiszorg via het tafeltje-dek-je project
  • € 950,00 : het opmetselen van een kachel
  • € 1500 – 1700,00 : een kleine renovatie van een huisje, met vervangen kachel, glas in kozijnen en vloerisolatie.
  • € 2000 – 5500,00 : een grote renovatie van een huisje, zoals reparatie plafond en dak, kachel, isolatie, sanitaire voorzieningen.
Alle projecten