Zonder vaste inkomsten is het binnenkort waarschijnlijk afgelopen met de thuiszorg voor ouderen in het dorp Capresti in Moldavië. Na zes jaar zijn de financiële reserves van dit project bijna op en dan stopt voor 85 chronisch zieke ouderen hun dagelijkse warme maaltijd en verzorging. De 94-jarige Maria vreest dat ze weer in dezelfde vervuilde situatie zal belanden als waarin Jan Slagter haar in 2009 aantrof.

Project

In Moldavië kost een week thuiszorg 6 euro. Per maand is dit 24 euro. Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk in 2009 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dekje’ voor 40 ouderen in Capresti dat rond gebracht wordt met fietsen (gedoneerd vanuit Nederland). In de loop der jaren is dit aantal chronisch en zieke ouderen zelfs uitgebreid naar 85. De nood onder de ouderen bleek gaandeweg zo groot dat uitbreiding onvermijdbaar was. Maar dit ging wel ten koste van de duur van het project. Jan Slagter: ‘’Het is op zo’n moment kiezen tussen twee kwaden, maar uiteindelijk zijn deze ouderen mensen van de dag. Daarom hebben we ervoor gekozen om de groep uit te breiden om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ouderen te helpen.’’

Op jaarbasis kost het thuiszorg project in Capresti €26.520,- Drie dagen per wweek krijgen 85 ouderen een warme maaltijd. En krijgen ze lichamelijke verzorging en medicijnen. Om een maand lang één oudere te helpen is 24 euro nodig.

Ouderproblematiek Moldavië

Moldavië is het armste land van Europa. Verpleeghuizen zijn schaars in Moldavië en dus moeten de mensen, net als in Nederland, langer thuis blijven wonen. Ziek of aan bed gekluisterd doet daar niets aan af. Maar hulp is wel keihard nodig! De ouderen die nog in hun krot wonen en volledig afhankelijk zijn van verzorging via thuiszorg én eten dat aan huis gebracht, kunnen zich zonder thuiszorg en tafelt-dekje niet redden.

Status project:

Vaste kosten vragen ook om vaste inkomsten. Om de thuiszorg voort te laten bestaan zijn vaste donateurs hard nodig. Word daarom donateur van MAX Maakt Mogelijk en voorkom dat de thuiszorg stopt! Dit project is ondergebracht in het verzamelproject Maaltijden Moldavië, omdat er meerdere maaltijdprojecten in Moldavië lopen.

Alle projecten