In de zomer van 2012 zijn alle ogen gericht op Oekraïne, waar het EK-voetbal plaatsvindt. Maar als alle sporters, toeristen en cameraploegen weg zijn wordt de harde werkelijkheid zichtbaar; arme en zieken ouderen om wie niemand zich bekommert. De ouderen worden niet geholpen door hun kinderen en de staat heeft geen oplossing. Een uitzichtloze situatie. Wilma van Roekel, die met haar stichting Lindafonds actief is in Oekraïne kan MAX Maakt Mogelijk direct in actie komen.

De ouderen in het Oost-Europese land leven liever op straat leven dan in de staatsbejaardenhuizen. En dat met temperaturen van -20 in de winters. De reputatie van deze huizen is ronduit slecht. Maar opvang blijft wel hard nodig.
Daarom opent MAX Maakt Mogelijk in samenwerking met het Oekraïense Fathershouse en het Nederlandse Lindafonds in 2011 een opvanghuis in de plaats Vatutino. Ouderen die op straat leven en ernstig ziek zijn wonen daar nu permanent. Ze krijgen dagelijks gezonde voeding, medische zorg én aandacht. Het opvanghuis blijkt een keerpunt. Al snel ontstaat een wachtlijst van ouderen die er graag willen wonen. Helaas zijn de plekken niet toereikend voor het aantal aanvragen.

Gelukkig blijkt de oplossing dichterbij dan gedacht. Het bestaande opvanghuis biedt de mogelijkheid om een extra verdieping bij te bouwen. Hierdoor kunnen nog eens 20 plekken gecreëerd worden waar ouderen opgevangen en verzorgd worden. Dankzij de ruimhartige donaties van kijkers is deze verdieping snel gerealiseerd en kunnen de ouderen nog voor de winter van 2013 hun intrek nemen.

Ouderenproblematiek Oekraïne

In de Oekraïne is weinig tot geen ouderenzorg. En de zorg die er is, in staatsbejaardenhuizen, is erbarmelijk slecht. Veel ouderen weten dat maar al te goed. Oudereninstituten staan slecht aangeschreven, mensen sterven nog liever op straat dan dat ze zich daar laten opnemen. Zo wordt eten regelmatig niet gegeven om kosten te besparen.
De situatie in deze tehuizen aanpakken is moeilijk. Dergelijke renovaties zijn zeer ingrijpend en nemen, door bemoeienis van de overheid, veel tijd in beslag en kosten heel veel geld. Het personeel zit ook niet altijd op veranderingen te wachten door corruptie. Hulporganisaties bieden wel op kleine schaal hulp aan sommige van deze tehuizen in de vorm van goederentransporten.

Status project

In 2016 draait het huis nog op volle kracht. Alle bedden zijn bezet.

Alle projecten