Renovatie ziekenhuis Moldavië

Moldavië zaterdag, 17 december 2016 19:30 NPO 2
Alle uitzendingen

Grietje is 88 jaar en woont in verzorgingshuis ‘t Suderhiem in Drachten. Een bezoek aan Ameland, waar ze als kind met haar broer Auke (90) en ouders regelmatig kwam, is een grote wens. Maar Grietje is slecht ter been, en ziet het niet zitten om de boottocht zelf te ondernemen. Jan Slagter bezoekt Grietje als ze bij het VraagElkaar Ontmoetingscafé voor ouderen is. Hij neemt haar en haar broer Auke mee naar Ameland.

In 2008 kwam Jan Slagter per toeval terecht in een ziekenhuis in district Floresti in Moldavië. De schok was groot toen hij hier binnenstapte. MAX Maakt Mogelijk besloot daarop om het ziekenhuis grondig te renoveren en medisch te rehabiliteren.
Nu, acht jaar later, heeft het ziekenhuis, dankzij donateurs en sponsors, een grandioze metamorfose ondergaan waar al duizenden mensen hun leven aan te danken hebben.

Ieder jaar zien ouderen in Oost-Europa met angst en beven de winter tegemoet; ze hebben zo’n laag inkomen, dat ze geen kolen of hout kunnen kopen om de winter mee door te komen. Samen met de kijker wil MAX Maakt Mogelijk daarom zoveel mogelijk ouderen helpen de winter te overleven.