In 2008 komt Jan Slagter per toeval terecht in een ziekenhuis in district Floresti in Moldavië. De schok is groot als hij hier binnenstapt. Jan: ‘’De tijd leek een paar eeuwen teruggedraaid. Apparatuur ontbrak of was verroest. Patiënten lagen op beschimmelde matrassen en moesten zelf lakens, eten en wc-papier meenemen. Er stonden diverse badkuipen, die ’s morgens werden gevuld met water en dit water moest worden gebruikt voor alle handelingen voor die dag in het ziekenhuis. Het was er ijskoud in de winter, patiënten lagen met hun winterjas aan in bed. Ondenkbaar in een Europees ziekenhuis.’’ MAX Maakt Mogelijk besluit daarop om het ziekenhuis grondig te renoveren en medisch te rehabiliteren. Stapsgewijs, maar van top tot teen. Acht jaar later heeft het ziekenhuis, dankzij donateurs en sponsors, een grandioze metamorfose ondergaan waar al duizenden mensen hun leven aan te danken hebben.

Project

Het streekziekenhuis Floresti mag nu met recht weer een ziekenhuis genoemd worden. Bij iedere stap die MAX Maakt Mogelijk verder in het ziekenhuis zette, kwam er een nieuw probleem bij. De renovatie per afdeling:
Verrotte en beschimmelde matrassen, oftewel ziekteverwekkers zijn als eerste vervangen.
Al snel werden vanuit Nederland matrassen en bedden gedoneerd. En in de jaren erna kwam er steeds meer meubilair.

De defecte waterleidingen zijn vervangen, waardoor er nu stromend warm en koud water is. Daardoor konden ook toiletten, douches en wastafels geïnstalleerd worden.

In 2008 stonden de ijssterren op de ramen. Patiënten droegen hun winterjas in bed waar het ‘s winters met min twintig graden, net zo koud was als buiten. De centrale verwarming was zo lek als een mandje en de ketels waren verroest en verrot. De hele centrale verwarming is vernieuwd om alle afdelingen van warmte te voorzien.

Ook de instrumenten waarmee artsen en verpleegkundigen moesten werken, waren oud en verroest. Opereren was alleen daarom al een risicovolle onderneming.
Dankzij de volledig uitgeruste sterilisatie- afdeling, kunnen instrumenten voortaan gereinigd worden. Patiënten worden nu in alle veiligheid en met schone instrumenten behandeld.

Door de aanleg van een medisch gassensysteem, is de kwaliteit van leven na de operatie toegenomen. Ook is de kans op overleven vergroot. Patiënten krijgen nu zuurstof of een narcose via maskertjes toegediend. Voorheen gebeurde dit met verroeste flessen en prehistorische pompjes.

Door moderne instrumenten zijn al meer dan 1500 mensen geopereerd aan verwaarloosde oogaandoeningen, met name wegens cataract. Hiermee wordt voorkomen dat mensen onnodig blind worden.

Een ziekenhuis is niet compleet zonder kinderafdeling. Oftewel pediatrie. Dankzij sponsoren kunnen hier ook zieke kinderen geholpen worden.

Om weer beter te worden is goed eten ontzettend belangrijk. Maar de keuken in dit ziekenhuis was een bron van ziektes. Slangen, ongedierte, gebrek aan keukengerei en een lekkend dak. Het kon niet erger. Het was een broeinest van bacteriën.
Maar dat is verleden tijd. Er is een nieuw gebouw neergezet, mét een kantine. En er zit een professionele keuken in, met een volledige inventaris. Alles is aanwezig om drie keer per dag zo’n 450 patiënten met uiteenlopende diëten, van eten te voorzien. Dat zijn ruim 150 duizend warme maaltijden per jaar!

In 2008 moesten patiënten nog hun eigen beddengoed meenemen, want dat had het ziekenhuis zelf niet. De wasmachines die er stonden, lekten en werkten nauwelijks. Dankzij nieuwe wasmachines, nieuw beddengoed en een vernieuwde wasruimte is dat gelukkig verleden tijd. De hygiëne kan dus ook hier weer gewaarborgd worden.

Om een juiste diagnose te stellen zijn röntgenfoto’s van groot belang. Maar de straling die uit de oude apparatuur kwam was levensgevaarlijk om artsen en patiënten aan bloot te stellen. Inmiddels staat er een nieuw röntgenapparaat. Deze is veilig voor patiënt en arts. Artsen kunnen nu efficiënter werken en sneller vaststellen wat er met hun patiënt a de hand is.

Ook de fysiotherapie ruimte is aangepakt, dankzij hulp uit Nederland. Patiënten kunnen er fysiek aansterken en hoeven daardoor minder snel terug te keren naar het ziekenhuis.

De operatiekamer die gebruikt werd had nauwelijks medische uitrusting. Er was geen licht en de schimmel stond op de muren. Vandaag de dag zijn er zeven operatiekamers in het ziekenhuis, die volledig uitgerust zijn voor uiteenlopende medische ingrepen.

De intensive care was nauwelijks een speciale kamer te noemen waar intensieve zorg moest worden toegepast. Maar ook die afdeling is nu uitgerust met moderne apparatuur die patiënten 24 uur per dag monitoren.
Ook is er nu een volwaardige verloskamer, waar baby’s zonder risico geboren kunnen worden.

In het laboratorium doen ze 200 duizend tests per jaar. Acht jaar geleden konden er in het ziekenhuis geen tests worden uitgevoerd, omdat apparatuur hiervoor niet aanwezig was.

Patiëntenvervoer was een ramp. Een verrot busje rammelde over de hobbelige wegen. Apparatuur aan boord was er niet.  Nu rijden er twee volledig uitgeruste ambulances rond, die ter plaatse direct noodhulp kunnen verlenen.

In acht jaar tijd zijn vijftig vrachtwagens uit Nederland met medische apparatuur, meubels en uitrusting naar Moldavië gereden.

Om de apparatuur op een juiste manier te gebruiken is veel aandacht voor bijscholing van het personeel. Zodat zij optimaal gebruik van de spullen kunnen maken.

De gehele medische rehabilitatie opgepakt en uitgevoerd door MAX Maakt Mogelijk, kon na acht jaar, in oktober 2016 worden afgerond. Het project werd geleid door Jan van den Berg. Hij zag er op toe dat alle medische disciplines in het ziekenhuis de noodzakelijke apparatuur kregen. Maar ook veel bedrijven en personen hebben gedurende de acht jaar hun steentje bijgedragen aan de voltooiing van dit project, door leveren van materialen en/of arbeid.

Alle projecten