Eindelijk kleuren zien!

29 september 2021

Is er iets waarmee iemand die kleurenblind is, toch kleuren kan zien? Die vraag werd de redactie van MAX Maakt Mogelijk gesteld door Henry van den Beld uit Raalte.

Henry heeft een eigen bedrijf waar hij meubelen maakt van gebruikt steigerhout. Jan, een man van 81 jaar, melde zich jaren geleden bij Henry voor vrijwilligerswerk. Naast houtbewerking houdt Jan ook heel erg van schilderen. ‘’Om de tijd te doden’’, zegt hij zelf. Maar Jan kan door zijn kleurenblindheid geen kleuren onderscheiden.

Tijdens het werk vormt dat nauwelijks een belemmering omdat Henry hem kan helpen. Maar wat een verrijking in het leven van Jan zou het zijn als hij zèlf kleuren kan waarnemen.

Een rondje bellen leert dat er een bril bestaat die bijzondere glazen heeft, waardoor de kleuren ineens te voorschijn komen. ‘Enchroma’ heet zo’n bril en we vinden hem in Limburg bij Unique Optiek. Eigenaar Rufus Heeren  is specialist op het gebied van deze Enchroma bril. Maar Rufus waarschuwt ons ook gelijk. Als hersenen al 81 jaar geen kleur hebben gezien, geeft het erg veel prikkels als dat ineens wel gebeurt. Het is dus maar de vraag of Jan zo’n bril accepteert. Daarnaast is het de bedoeling om Jan te verrassen, maar Henry geeft al aan dat Jan niet van veel aandacht houdt.

Rufus en Henry spreken achter de rug van Jan een dag af dat hij op de werkplaats wordt verwacht.  En dan gebeurt het. Jan komt nietsvermoedend binnenlopen. Ziet alle reuring, maar laat zich gelukkig overhalen de bril te proberen. Tegen echt alle verwachting in, is hij vanaf het allereerste moment in vervoering door wat hij ziet.

Sterker nog, deze bril geeft zijn ogen zoveel rust en zoals hij zelf zegt is ook de schittering weg. Jan loopt gelijk richting de tuin van buurman Henk, die vol bloeiende planten staat. Jan is niet bij de bloemen weg te slaan. Al die vrolijke, felle kleuren. Hij vindt het prachtig. Jammer voor buurman Henk ziet Jan ook voor het eerst van zijn leven de kleur groen en heeft al snel door dat er tussen de tegels ook wel wat onkruid groeit. En Jan zou Jan niet zijn als hij Henk daar niet even fijntjes op wijst.

Rufus Heeren van Unique Optiek in Tegelen heeft de speciale bril beschikbaar gesteld om Jan te helpen. Wilt u ook testen of u kleurenblind bent? Ga naar de website van Rufus en  doe de gratis test. Aan de hand daarvan kan Rufus zien of hij kan helpen om door middel van een Enchroma-bril toch kleuren te zien.

Via deze link kunt u de kleurenblindheidstest doen: https://uniqueoptiek.nl/enchroma/enchroma-test

Jan doet de bril in ieder geval niet meer af!

Alle berichten