Jos Vink werkt al jaren als vrijwilliger in Moldavië en weet hoe slecht de situatie voor veel ouderen in het land is. Hij stelt aan MAX Maakt Mogelijk voor om eens in het zuiden van Moldavië te gaan kijken. Daar is de armoede zo mogelijk nog groter dan in de andere delen van Moldavië. Het ontbreekt de ouderen in Borceag, Zuid-Moldavië, aan de basisbehoeften, medische zorg en voedsel. De ouderen zijn zo arm, dat ze nauwelijks gezonde en voldoende voedsel binnen krijgen. Eten is hard nodig. Daarnaast verkeren de ouderen in slechte gezondheid, er zijn grote problemen met hygiëne en ze wonen vaak geïsoleerd. Er moet een gezondheidscentrum komen waar ouderen op spreekuur kunnen komen en waar ze geholpen kunnen worden met medische klachten. Voor de bedlegerige ouderen moeten assistentes medische zorg en voedsel aan huis leveren.

In 2010 laat MAX maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen zeventig ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dek-je-project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid.

De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen drie keer in de week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. Het centrum is voor de ouderen al zes jaar een belangrijke ontmoetingsplek om daarmee de sociale banden aan te halen en aan de eenzaamheid te ontsnappen.

Ouderenproblematiek in Borceag

Borceag ligt in Zuid-Moldavië, 2 uur onder Chişinǎu en 65 kilometer van de rayonhoofdstad Cahul. Het is een landelijk gebied, ver van de ‘bewoonde wereld’. Een gebied dat nog armer is dan het noordelijke deel van Moldavië, waar de Sovjets wél investeerden in Industrie. In het zuidelijke deel was de wijnbouw de voornaamste industrie, maar die markt is bijna ter zielen, omdat Rusland de afzet van Moldaafse wijnen boycot en de EU haar eigen wijnmarkt met importbeperkende maatregelen afschermt. De enige wijnproducent van Borceag ging failliet. Er is nauwelijks werkgelegenheid in het zuiden en veel armoede. Ook het klimaat is extreem: van grote droogte tot hevige regen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt in Comrat, op een half uurtje rijden. Het probleem: er is geen (openbaar)vervoer.

Status project

Dit project is afegrond. De kosten voor de maaltijden komen wel jaarlijks terug en daarvoor blijven donaties nodig. Deze zijn ondergebracht in het verzamelproject Maaltijden Moldavië, omdat er meerdere maaltijdprojecten in Moldavië lopen.

Alle projecten