In het zuiden van Moldavië is de armoede zo mogelijk nog groter dan in de andere delen van Moldavië. Als MAX Maakt Mogelijk in 2010 voor het eerst in Borceag komt, ontbreekt het de ouderen in dit dorp aan de basisbehoeften zoals medische zorg en voedsel. De ouderen zijn zo arm, dat ze nauwelijks gezond en voldoende voedsel binnen krijgen. Daarnaast verkeren de ouderen in slechte gezondheid, er zijn grote problemen met hygiëne en ze wonen vaak geïsoleerd.

MAX Maakt Mogelijk realiseert in 2011 een gezondheidscentrum in Borceag, van waaruit aan zo’n 70 ouderen medische zorg wordt geboden en een thuiszorg en tafeltje-dekje project wordt georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid.

De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen 3x keer in de week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. Het centrum is voor de ouderen al ruim 10 jaar een belangrijke ontmoetingsplek om daarmee de sociale banden aan te halen en aan de eenzaamheid te ontsnappen.

Ouderenproblematiek in Borceag

Borceag ligt in Zuid-Moldavië, 2 uur onder Chisinau en 65 kilometer van de rayonhoofdstad Cahul. Het is een landelijk gebied, ver van de ‘bewoonde wereld’. Een gebied dat nog armer is dan het noordelijke deel van Moldavië, waar de Sovjets wél investeerden in industrie. In het zuidelijke deel was de wijnbouw de voornaamste industrie, maar die markt is bijna ter ziele, omdat Rusland de afzet van Moldaafse wijnen boycot en de EU haar eigen wijnmarkt met importbeperkende maatregelen afschermt. De enige wijnproducent van Borceag ging failliet. Er is nauwelijks werkgelegenheid in het zuiden en veel armoede. Ook het klimaat is extreem: van grote droogte tot hevige regen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt in Comrat, op een half uurtje rijden. Het probleem: er is geen (openbaar)vervoer.

Status project

De afgelopen jaren is er veel in Borceag gebeurd. Enkele jaren geleden zijn grote kassen neergezet, waar groenten worden verbouwd, die voor de maaltijden van het tafeltje-dekje project worden gebruikt. Het surplus wordt verkocht aan dorpsbewoners of aan winkels in de omgeving. Er is een bijenproject waar in de bijenkorven grote hoeveelheden honing worden geproduceerd door de bijenvolken. Er is een dorpswinkeltje gekomen, waar o.a. de groenten en honing verkocht worden. Om de slechtste huisjes te kunnen renoveren zijn twee bouwteams samengesteld. De lokale bouwvakkers hebben inmiddels meer dan 100 huisjes in Borceag en omgeving gerenoveerd. Tenslotte zijn tegenover het Gezondheidscentrum 19 aanleunwoningen gebouwd, dankzij de donatie van de Postcode Loterij.

Alle projecten