De armoede onder ouderen in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, maakt de rijen voor de lokale gaarkeuken steeds langer. Maar díe moet steeds meer mensen zonder eten wegsturen. Tot vorig jaar konden 250 mensen eten krijgen. Nu nog maar 80. En het aantal mensen dat eten nodig heeft blijft juist groeien. De armoede raakt zelfs ouderen die hoog opgeleid zijn en een goede baan hadden. MAX Maakt Mogelijk wil ervoor zorgen dat meer ouderen een maaltijd krijgen. Eén maaltijd kost 2 euro. Helpt u mee?

Project

In de hoofdstad Chisinau zijn de woonlasten vaak hoger dan op het platteland. Ook kunnen mensen minder makkelijk zelf groente verbouwen. Desondanks moeten ze wel van hetzelfde miserabele pensioen van dertig tot zestig euro per maand rondkomen. In 2003 is vanuit de kerk Regina Pacis in Chisinau een gaarkeuken opgezet van waaruit maaltijden worden gegeven aan de armste ouderen. Omdat er geen financien meer beschikbaar waren, zag het ernaar uit dat de gaarkeuken zou moeten stoppen. MAX Maakt Mogelijk besloot om te helpen en sinds eind 2016 krijgen 150 mensen dagelijks een warme maaltijd.  Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen, leraren. Deze groep schaamt zich erg maar is ook afhankelijk van de gaarkeuken omdat ze met hun pensioen niet én de huur, én medische kosten en water/licht kunnen betalen.

Voor de meeste mensen geldt dat dit de enige maaltijd van de dag is! Daarom wil MAX Maakt Mogelijk de gaarkeuken financieel steunen. Met 7,50 euro per week kan de kantine vijf dagen lang een maaltijd aanbieden aan één persoon.

Status Project

De renovatie zoals getoond in de uitzending zijn dankzij de donaties gerealiseerd. De kosten voor de maaltijden komen wel jaarlijks terug en daarvoor blijven donaties nodig. Deze zijn ondergebracht in het verzamelproject Maaltijden Moldavië, omdat er meerdere maaltijdprojecten in Moldavië lopen.

Alle projecten