Moldavië & Myrna Goossen

vrijdag, 18 november 2011 18:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Frank Oldekamp wordt in 1978 als vrijwillige soldaat uitgezonden naar Libanon. Als hij terugkomt uit Libanon, begint een leven van somberheid, nachtmerries en paniekaanvallen. In 2008 ontstaat veteranen centrum De Oude Stomp. Al gauw sluiten meer veteranen aan en de ruimte wordt al snel te klein. Het pand van De Oude Stomp is toe aan een grondige opknapbeurt en een uitbreiding voor de inmiddels 40 veteranen. MAX Maakt Mogelijk krijgt een brief met de vraag te helpen bij het opknappen van deze zo belangrijke ontmoetingsplaats voor de veteranen. Met de hulp van het Ministerie van Defensie, pakt MAX Maakt Mogelijk deze belangrijke klus met beide handen aan.

Annie Giesen krijgt ruim 30 jaar geleden een ernstig ongeluk. De dader rijdt door. Het lukt Annie uiteindelijk om zover te herstellen dat zij weer thuis kan wonen. Annie kan zich moeizaam voortbewegen en ligt grotendeels in bed. Wat Annie nog eens zou willen is een goud- en zilversmidschool bezoeken, want ze is dol op sieraden. MAX Maakt Mogelijk regelt een verdiend dagje uit. Annie wordt dubbel verrast, want haar begeleider is Myrna Goossen. Annie is een groot fan van de presentatrice, dus een uitje met haar maakt de dag compleet!

De oogproblematiek onder ouderen in Moldavië is groot. Om deze reden is MAX Maakt Mogelijk in 2010 een oogpoli is gestart in Soroca, Moldavië. De operaties worden sinds de start van de poli uitgevoerd in streekziekenhuis Floresti. Maar het aantal ouderen dat een operatie moet ondergaan blijft stijgen. Het is erg belangrijk dat het oogproject in het streekziekenhuis Floresti blijvend wordt gesteund. Alleen dan kan voorkomen worden dat ouderen in Moldavië vroegtijdig blind worden.

Presentatie: Jan Slagter